Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP)
Begreppet IOP är relativt nytt, och myntades 2010 av organisationen FORUM – idéburna organisationer med social inriktning. Tanken om ett partnerskap mellan det ideella och det offentliga grundar sig i insikten om att olika sektorer har olika former av resurser och kompetenser, och genom att kombinera dessa kan vi på ett bättre sätt nå de mål som samhället har satt upp. För oss inom simidrotterna kan detta handla om till exempel simkunnighet eller integration. En förutsättning är dock att de tjänster eller lösningar som kommer att erbjudas inom ramarna för IOP:n inte finns att köpa.
​
Ett IOP kan användas för att möjliggöra en samverkan mellan offentliga och idéburna aktörer. Om det kan konstateras att samarbetet inte omfattas av krav på upphandling eller av en tillämpning av statsstödsreglerna, kan de krav som lyfts fram för ett IOP i korthet sammanfattas så här.
​
-
Partnerskapet ska bygga på ett gemensamt samverkansbehov där båda parter har ett gemensamt engagemang och ansvar för att uppnå det gemensamt formulerade målet. Det ska råda en ömsesidig samverkansrelation som bygger på tillit med syftet att uppnå ett visst samhälleligt mål, och inte på ett kommersiellt avtal.
-
Målet eller målen som ska uppnås ska vara allmännyttiga, och en utgångspunkt är att det inte ska finnas några färdiga lösningar eller tjänster som kan köpas.
-
Båda parter ska bidra med resurser till verksamheten. Det behöver inte handla om pengar utan den idéburna parten kan exempelvis bidra med ideellt arbete och den offentliga parten med lokaler eller administrativa resurser.
​
​
Sammanfattningsvis kan man alltså konstatera att det finns stora möjligheter för simföreningar att utveckla samarbeten med kommuner. Det handlar om att vara kreativ och fundera över var vi som simidrott kan bidra till samhällsutvecklingen och hur vi bäst skulle kunna kroka arm med det offentliga.
​
Läs mer om regeringens betänkande kring idéburna aktörer i välfärden
​
​
​