top of page

Generellt

Simidrottens fem discipliner – simning, simhopp, konstsimning, Open water och vattenpolo – har egna grenspecifika krav på anläggningar. Det är möjligt att kombinera två eller flera simidrotter i samma anläggning, men varje simidrotts krav på bassäng måste tillmötesgås.
​

Det finns mycket som kan sägas och skrivas om hur man bygger och planerar bassänger kopplat till simidrottstävlingar. Några av de hundratals punkter som måste beaktas då en simhall planeras är:

Den rektangulära bassängen

Den rektangulära bassängen i simhallen är badets ”nerv”. Den skapar också de största intäkterna. I bassängen, oberoende av om den är 25, 50 eller 10 meter lång, skapas det som simanläggningen står för.
 

Luftmiljön

En bra luftmiljö gör att kunderna återkommer och att personalen trivs. Det finns en önskan på en effektiv energibesparing både ur miljöhänsyn men också av ekonomiska skäl. Den önskan får dock inte gå ut över simhallens luftkvalitet.
 

Utveckling

Simanläggningen ska ha möjlighet att expandera och utvecklas. Omkringliggande ytor ska i en framtid kunna tas i anspråk för ombyggnad och tillbyggnad. Det är viktigt att ta hänsyn till detta då planeringsarbetet inleds och bland annat placeringen av simhallen ska bestämmas. Att ligga steget före i planeringen ökar möjligheten för en långsiktigt bättre ekonomi.
 

Simhallen som mötesplats

Simhallen bör ses som en riktigt stor samlingsplats. Därför ska den inte bara ses som en plats för aktiviteter utan också en plats där människor får lust att mötas. Skapa därför en funktionell och trevlig miljö för olika former av möten. Att till exempel kunna sitta ner, samtala och äta är viktigt.
 

Förvaring och förråd

Simhallsrummet ska vara en plats för verksamhet som inte störs genom avsaknaden av funktionella och tillräckliga förrådsutrymmen. I de simhallar som byggts de senaste 25 åren har det ofta gjorts besparingar på förrådsutrymmen vilket gett simhallsrummet en viss prägel som lagerlokal. Material och utrustning som inte används men ligger synligt skapar säkerhetsrisker och ger inte något trevligt intryck samt att det gör simhallen svårare att städa. Skaffa därför riktiga förråd för städmaterial, simutrustning och annan utrustning som används temporärt i simhallen. Tänk på att ha ett separat förråd för våt utrustning med golvbrunn och som är väl ventilerat.

 

Undervattensfönster

I tränings och tävlingsanläggningar kan undervattensfönster installeras för övervakning av säkerhet och i instruktionssyfte. Fönstrens yta måste vara helt jämna mot bassängväggen. De bör vara minimum 0,5×0,8 meter och monteras ca 0,9 meter under vattenytan. Undervattensfönster är inte nödvändigt att ha i bassänger som är kortare än 25 meter.

​

Stöd och serviceutrustning

I tillägg till en eller flera bassänger kräver en simhall en infrastruktur av olika stöd och servicefunktioner, till exempel vestibuler, omklädningsskåp, duschar, toaletter, vaktmästeri, sekretariat, teknikrum.

​

Golvytor i bassängrummet

Golvet runt bassängerna måste dimensioneras och utformas så att den passar för avsedda aktiviteter och klarar av den trafik som uppstår vid de olika brukarområdena. Det innebär exempelvis att golvet måste ha en yta som inte blir hal när det är vått. De minimikrav på golvyta som som gäller för tävlings och träningsbassänger tar hänsyn till allmänhetens nyttjande av simhallen.

 

Belysningen över bassängen minimum 600 lux 

Rekommendationer från Sveriges Television när det gäller TV-sändningar talar om en belysning på 1000 lux men den ljusstyrkan behövs naturligtvis inte till vardags utan kan finnas som en stödfunktion. Viktigt är att infästningar för denna stödfunktion finns med från början i planeringen. 

Belysningen ska också appliceras på ett sådant sätt att den lätt kan servas och lampor bytas. I många äldre simhallar är en så enkel sak som lampbyte en mycket kostsam historia. Exempel på lättskött armatur är sådan som medger nedhissning eller lampbyte då man kan gå på ett undertak och serva uppifrån.

​

Läktare

Anläggningen skall ha läktare med en kapacitet på minst 500 personer och kan vara en kombination av fasta och flyttbara läktare, eventuellt teleskopläktare.
 

Svensk Simidrott har följande anvisningar för läktarkapacitet vid simtävlingar:

​

     TÄVLING                       PUBLIK      AKTIVA/TRÄNARE   ANTAL BANOR

  • SM/JSM     (50 m)         1500           500                          ≥8

  • SM/JSM     (25 m)         1000           300                          ≥8

  • Sum-Sim    (50 m)         1500           400                          ≥8

  • Sum-Sim    (25 m)           800           300                          ≥8

  • Grand Prix (50 m)           300           300                          ≥8

​

​​​*) Antalet är ett riktmärke. Anläggningen ska ha tillräcklig läktarkapacitet för tävlingen i fråga och vara utformad så att tävlingsfunktionärerna obehindrat kan arbeta runt hela bassängen. En anläggning som beskrivits ovan kommer att tillmötesgå bassängkraven för konstsim och vattenpolo när det är uppmärkt enligt avsnitten ”Krav för konstsim” och ”Krav för vattenpolo”.

​

Omklädningsrummet

Omklädningsrummets miljö är viktig. Det är av största vikt att det finns en väl fungerande luftkonditionering så att kunderna inte upplever omklädningsrummet som en fortsättning på simhallen. Kunderna uppskattar golv som är torra och rena, vilket också minskar risken för halkolyckor.
 

Hygien

Simhallen står för hygien på många olika sätt. Planera, bygg och utrusta så att personalen lätt kan städa och upprätthålla bästa möjliga hygien vilket också kunderna får glädje av då de bland annat använder dusch och toalett. Med oftare och bättre städning blir det lägre driftskostnader och minskad belastning på vår miljö.
 

Säkerhet

Ett bad ska vara lättöverskådligt och lättbevakat. För att kunna garantera kundernas säkerhet bör anläggningen byggas så att man på ett kostnadseffektivt sätt kan se till att besökarna har det bra. Undvik att bygga in prång och hörnor i rum och bassäng.
 

Gör olika rum

Uppmaningen går kanske lite stick i stäv med att badet ska gå lätt att övervaka men gör inte ”ett rum” av hela anläggningen. Det kan innebära inskränkningar i framtida verksamhet och därmed kraftiga inkomstbortfall men också vålla diskussioner mellan olika intressegrupper i verksamheten.

​

Stöd – och servicefunktioner

Allmänt

Delar av de funktioner som listade nedan utnyttjas för det mesta i samband med tävlingar inom simidrotter. Det lönar sig att försöka hitta lösningar där dessa ytor kan användas dagligen till andra ändamål så länge de kan frigöras när det anordnas tävlingar. Behovet kan också täckas med hjälp av mobila lösningar i anslutning till simhallen.

​

Sekretariat

Sekretariatet inryms i ett rum på minst 3×6 meter och ska vara placerat vid sidan om starten av tävlingsbassängen.

Rummet ska ha fönster med obehindrad utsikt över startområdet. Golvet bör vara minst 0,30 meter högre än bassänggolvet för att förbättra översikten. Det måste finnas plats för elektronisk tidtagnings- och domarutrustning.

I ett sekretariat bör följande funktioner finnas:

  • Anslutningar till eltidtagningen. Om fasta installationer inte finns för detta ska håltagning göras så att kablage lätt kan dras in i rummet.

  • Elanslutningar. För att kunna serva den maskinpark som behövs i sekretariatet.

  • Internetanslutningar. När det gäller anslutningar av tidtagning till internet krävs fast internet genom fiberoptisk kabel. Erfarenheten visat att trådlöst internet inte har den kvalité som krävs.

  • Ljud och ljus. I ett sekretariat bör installeras centraler som reglerar ljud och ljus. Ljudet bör under arrangemang nå ut över hela hallen. Till denna ljudanläggning bör kunna kopplas alla förekommande sätt att förmedla ljud, dvs via dator, cd och olika typer av digitala medier. Installeras ett system för ”vardagsbruk” bör detta också kunna byggas ut i samband med arrangemang. Det skulle betyda att man inte behöver ha alla högtalare på plats under årets 365 dagar utan kan addera dessa vid behov. När det gäller ljus så är det av stor vikt att detta reglage också finns samlat tillsammans med övrig sekretariatfunktion, gärna arrangerat så att hela hallen släcks med enbart ett reglage.

  • Vid installationer i sekretariat är det viktigt att ha klart för sig vilken IP-klassning som gäller.

  • I sekretariatet kommer personal under arrangemang arbeta långa dagar. Utrymmet bör vara utrustat med luftkonditionering för att förbättra arbetsmiljön.

​

När detta utrymme inte används för arrangemang kan man med fördel använda det för andra personaländamål.

Utöver sekretariat behöver det finnas rum om minst 20kvm, avsett för övrig datorservice och utskrifter av start- samt resultatlistor, helst i direkt anslutning till sekretariatet.

​
Planering för radio och TV

Inför planering av radio/TV-anläggning i tävlingsanläggning rekommenderas kontakt med radio/TV så att anläggningen får bästa möjliga anpassning för tv- och radiosändningar.

​

bottom of page